Biele víno, polosuché, s nízkym obsahom histamínu
Podrobný popis
Biele polosuché víno s nízkym obsahom histamínu Breslava 2024
Klasifikácia: biele, polosuché
Odroda: Breslava – kríženec (Chrupka ružová x Tramín červený) x St. Maria d’Alcantara
Cukornatosť pri zbere: 20,5 °NM
Alkohol: 12 %
Zvyškový cukor: 8,8 g/l
Obsah kyselín: 6 g/l
Vinohrad: obec Bátorove Kosihy, hon Szentlászló
Pôda:hlinitoílovitá, spraše, miestami piesok
Technológia:ručný zber, krátka macerácia, reduktívne spracovanie, riadené kvasenie pri nižších teplotách, vyzrievanie v nerezových nádržiach 3 mesiace na jemných kaloch, filtrované raz pred fľašovaním
Chuťové a senzorické vlastnosti: Guľaté a harmonické víno štrukturálne pripomínajúce Tramín červený. Aromatické a chuťové zložky však prechádzajú viacej do tropického ovocia a kvetnatých tónov. Objaví sa aj pikantné korenie, lupene ruží, mineralita a minimálna odrodovo – typická horkosť pripomínajúca až čajové listy. Prípadný vínny kameň je prirodzeným javom a neznižuje kvalitu vína.
Odporúčanie k jedlu:ázijská kuchyňa, grilovaná zelenina, ovocné šaláty, avokádo, kozie syry
Víno je vhodné pre ľudí citlivých na histamín (nameraná hodnota pod 0,25 mg/l).
Dodatočné parametre
Kategória: | Biele víno |
---|---|
Farba vína: | Biele |
Krajina pôvodu: | Slovensko |
Odroda: | Breslava |
Ročník: | 2023 |
Zvyškový cukor: | polosuché |
Vinárstvo: | Bóna winery |
Terroir: | Bátorove Kosihy |
Pôvod hrozna: | Južnoslovenská vinohradnícka oblasť |
Alkohol: | 12% |
Podávame pri teplote: | 8 - 10 °C |
Objem fľaše: | 0,75 l |
Alergény: | Obsahuje siričitany |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Vinárstvo Bóna winery
sa nachádza na južnom Slovensku, v obci Bátorove Kosihy. Táto oblasť je charakteristická najvyššími priemernými ročnými teplotami u nás. To umožňuje dozrievanie aj náročnejších odrôd viniča. Preto sa tu dajú vyrobiť vysokokvalitné a harmonické vína s potenciálom aj na dlhšie vyzrievanie či archiváciu. Z vinohradov vás očarí výhľad na rieku Dunaj, ktorá je najvýznamnejším prvkom miestneho terroir a preto je znázornená aj na etiketách. Vo vlastných vinohradoch sa zameriavajú na kvalitu, nie na kvantitu a snažia sa o čo najviac ekologické hospodárenie.